CO TO JEST TWARDOŚĆ WODY ?
Twardość wody - jest to cecha wody, będąca funkcją stężenia soli wapnia, magnezu i innych metali, które są zdolne do tworzenia soli na wyższym niż pierwszy stopniu utlenienia.
Twardość wody dzieli się na:
- nietrwałą - zwaną też przemijającą, węglanową - która jest generowana przez sole kwaśne kwasu węglowego - wodorowęglany
- trwałą - która jest generowana przez sole innych kwasów, głównie chlorki, ale też siarczany, azotany i inne.
Twardość ogólna wody jest sumą twardości nietrwałej i trwałej.
Twardość wody dzieli się następująco:
- bardzo miękka to <75 mg CaCO3/dm3
- miękka 75-150 mg CaCO3/dm3
- średnio twarda 150-300 mg CaCO3/dm3
- twarda 300-500 mg CaCO3/dm3
- bardzo twarda >500 mg CaCO3/dm3
Twardość wody wyraża się w trzech różnych skalach:
- stopniach niemieckich (°n lub °d) – 1°n = 10,00 mg CaO w 1 dm3 wody oraz 1°n = 17,86 mg CaCO3 w 1 dm3 wody
- stopniach francuskich (°f) – 1°f = 10,00 mg CaCO3 w 1 dm3 wody
- milivalach na litr (mval/l) – 1 mval = 1 miligramorównoważnik (0,5 milimol) jonów Ca2+ oraz 1 mval = 50 mg CaCO3 w litrze wody.
( CaO – tlenek wapnia ; CaCO3 – węglan wapnia )
Można też spotkać zapis twardości w (ppm) - to przyjęty na świecie sposób wyrażania stężenia bardzo rozcieńczonych roztworów związków chemicznych. Określa, ile cząsteczek związku chemicznego przypada na 1 milion cząsteczek roztworu.
1 ppm = 1 mg/ dm3
Twardość wody przeznaczonej do picia wg polskich norm powinna zawierać się w przedziale: 60 – 500 mgCaCO3 / dm3
Wodociąg |
Twardość ogólna |
Stopnie niemieckie |
Stopnie francuskie |
Stopnie angielskie |
klasyfikacja |
mg CaCO3/dm3 |
on lub od |
of |
oang. |
opis |
|
Błonie |
172 |
9,63 |
17,2 |
12,04 |
miękka |
Bieniewice |
327 |
18,31 |
32,7 |
22,89 |
średnio twarda |
Górna Wieś |
234 |
13,1 |
23,4 |
16,38 |
średnio twarda |
Konstantów |
425 |
23,8 |
42,5 |
29,75 |
twarda |
Podane do obliczeń wartości są średnią liczbą pomiędzy twardością zmierzoną na stacji uzdatniania wody, a twardością na sieci wodociągowej zasilanej z tego SUW-u.